Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, tel.: 318 401 151, e-mail: skola@1zs-pb.cz

Search

Náš první rok španělštiny!

Ani jsme se nenadáli a již jsme na konci dalšího školního roku. Poslední červnové dny byly a jsou již plné aktivit stmelujících kolektiv a proto je důležité ohlédnout se za tím, co jsme se tento rok vlastně naučili. V sedmém ročníku pro děti nastala první velká volba, kdy se rozhodovaly mezi druhým cizím jazykem. Naše škola nabízí hned tři. Mezi němčinu a ruštinu tento rok nově přibyla i španělština, a proto jsme se s žáky posledně zmíněného jazyka rozhodli, že Vám v krátkosti ukážeme, jakých znalostí jsme za rok společného snažení v novém jazyce dosáhli.

V prvním roce našeho učení jsme se přes úplné základy jako jsou pozdravy, čísla, barvy a základní fráze dostali až k tématům jako rodina, nábytek a jídlo s pitím. Zvládneme se představit, umíme se popsat, vyjádřit vztahy v rodině, charakterizujeme co máme rádi a co zase úplně ne. Umíme vyjádřit, že něčemu nerozumíme, či poprosit o to, aby mluvčí mluvil pomaleji nebo nám něco zopakoval. Jednoduchými frázemi si objednáme v restauraci, což si spousta z nás, díky skvělým rodičům podporujících nás v učení se španělštiny, vyzkouší o prázdninách. A protože máme radost z toho jak nám to jde a chceme se s Vámi o naše úspěchy podělit, vytvořili jsme toto video. Chceme tím nejen ukázat, jak šikovní jsme a na jaké úrovni zvládneme po roce komunikovat, ale také namotivovat žáky, kteří budou příští rok se španělštinou začínat.

Ze španělštiny je to tedy pro tento školní rok vše a my se již nemůžeme dočkat, co dalšího nám přinese rok následující. Proto muchas gracias y esperamos que os guste el video (moc děkujeme a doufáme, že se Vám video bude líbit) y que tengáis las vacaciones bonitas (a že budete mít hezké prázdniny)!

los alumnos de español y profesora Gabriela Dvořáková

(žáci španělštiny a paní učitelka Gabriela Dvořáková)