Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, tel.: 318 401 151, e-mail: skola@1zs-pb.cz

Search

Projektový den se španělštinou

Žáci španělského jazyka naší školy se nedávno opět ponořili do barev a radostí hispánské kultury a v rámci hodin španělského jazyka se společně vydali prozkoumat další z významné výročí – narozeniny. Projektový den zavedl děti do fascinujícího světa tradičních hispánských tradic a zvyků, které se uskutečňují během oslav narození.

Vrcholem hodin proto bylo shazování piñaty. Piñata je tradiční symbol všech narozenin (v některých zemích i Vánoc), úzce spojený s křesťanskou vírou. Dle tradice by měly mít sedm „rohů“, které reprezentují sedm smrtelných hříchů. V současnosti mají piñaty ale podoby všemožných zvířat a postaviček. Dřevěná tyč, kterou se piñata shazuje, symbolizuje ctnost a zavázané oči představují slepou víru. Shazování piñaty, kde děti s nadšením soutěžily o sladké odměny, podněcovaly týmovou spolupráci a soutěživost. Projektový den ale samozřejmě nebyl pouze o hraní her. Naši španělštináři se naučili nová slovíčka, vyplňovali španělské kvízy, zpívali španělskou narozeninovou písničku a seznámili se s různými tradičními hispánskými zvyklostmi. Kde mají nejdelší narozeninovou písničku? Po kterém oslavenci házejí mouku a vejce? Kterému oslavenci trhají ušima, anebo kde si první kousek dortu musí oslavenec ukousnout? To jsou všechno informace, na které by Vám naši žáci španělštiny už dokázali odpovědět.

Všechny aktivity, které si děti mohly během dne vyzkoušet, rozvíjely jejich porozumění jiným kulturám, ale také přispěly k využití španělštiny v praxi a porozumění novým slovíčkům. Oslava narozenin ve stylu hispanofonního světa ukázala, že vzdělání může být zábavné a inspirativní a žáci se mohou naučit nové věci, aniž by si to uvědomovali.